АББ ще осигури захранване с най-висока енергийна ефективност на новите круизни кораби Virgin Voyages

АББ ще достави цялостния пакет за електрозахранване и задвижване на новия флот на Virgin Voyages

Снимката е предоставена от Virgin Voyages

Първият плавателен съд на Virgin Voyages от флот от три иновативни кораба е планиран за доставка през 2020 г., като всички те ще бъдат проектирани и построени с отговорност и мисъл за околната среда.

Всеки от корабите с брутно тегло от по 110 000 тона ще разполага със задвижваща система ABB’s Azipod® propulsion, безстепенна управляема задвижваща система, при която електрическият двигател се намира в потопена във водата кутия извън корпуса на кораба. Задвижващата система Azipod® се е утвърдила като стандарт в круизния сектор с доказаната си способност да намали разхода на гориво с до 15 %, в сравнение с традиционните задвижващи системи с шахти.

“Превръщането на Virgin Voyages в природосъобразно устойчива компания е в основата на нашата визия и ние сме щастливи, че задвижващата система Azipod® на АББ ще ни помогне да постигнем тази цел. В съчетание с отличната си маневреност, това решение беше естественият избор за нашите кораби,” сподели Стюарт Хокинс, старши вице президент на отдел „Морски и технически операции” за Virgin Voyages.

“Електрическата задвижваща система Azipod® е олицетворение на новаторство и ефективност като при никоя друга задвижваща система и е в основата на нашата визия за електрическо, дигитално и свързано корабоплаване,” заяви Питър Тервиш, президент на дивизия „Индустриална автоматизация” на АББ. “Базирана на 35-годишен опит и разработване, нашата технология на задвижване Azipod® продължава да води корабите към бъдещето на електрическата мобилност, подкрепяйки нашия ангажимент към технологии с изключително високо ниво на производителност, надеждност, безопасност и природосъобразност.”

Две системи Azipod® XO с обща задвижваща мощност от 32 MW (43 000 HP) ще задвижват всеки от трите кораба. В допълнение към най-високото ниво на енергийна ефективност, системите Azipod® XO, където “X” означава „следващо поколение”, а “O” – работа в открито море, предоставят висока маневреност и минимален шум за по-високо удобство на пътниците.

Всеки плавателен съд ще разполага с цялостната концепция на АББ за електрическа централа – едно решение, обхващащо генераторите на електричество, главните разпределителни табла, разпределителните трансформатори и система за дистанционно управление за маневриране на системите Azipod® от мостика. Комбинацията от задвижването Azipod® и концепцията на АББ за електрическата централа прави възможно конфигурирането на цялото оборудване за един оптимизиран начин на работа, водещ до повишена ефективност и по-ниски вредни емисии.

В съответствие с подхода “Електрически. Дигитални. Свързани.” на АББ, който предвижда дигиталното и свързано бъдеще на корабоплаването, тези плавателни съдове ще имат способността да се свързват с инфраструктурата на Центровете за съвместни операции ABB AbilityTM . Тази мрежа използва оборудване за дистанционно наблюдение и анализ на данни с цел да се осигури възможност за превантивна поддръжка, планирани интервенции и дори дистанционна техническа подкрепа.

Четиритактовите двигатели, задвижващи генераторите на електричество – четири за всеки плавателен съд – ще бъдат оборудвани с турбокомпресорите TPL-C на АББ, проектирани да се справят с взискателни операции и непрекъснато избирани за големи круизни кораби заради надеждността и ефективността си.

Всеки от корабите ще бъде с дължина 278 метра и ширина 38 метра, и ще побира над 2 700 пътници и 1 150 души екипаж. И трите кораба ще бъдат построени в корабостроителницата Fincantieri в град Генуа, Италия, като доставките на втория и третия плавателен съд са планирани съответно за 2021 г. и 2022 г.
От първата инсталация преди 25 години, задвижващата система Azipod® е спестила приблизително 700 000 тона гориво, същевременно натрупвайки близо 15 милиона часа работа при впечатляваща степен на напрекъсната работа от 99.8 %. През месец март 2018 година, задвижващата система Azipod® осигури своя стотен договор за захранване на круизен кораб.

Чрез поставянето си извън корпуса на кораба, задвижващата система Azipod® освобождава място за повече каюти. Благодарение на минималния шум и вибрации, задвижващата система Azipod® подобрява и комфорта на пътниците и екипажа. Способността на тези системи да се обръщат във всички посоки повишава достъпа на круизните кораби до пристанищата без помощта на влекач. Възможните варианти на задвижващи системи Azipod® вече се простират от 1.5MW до 22MW.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 135 000 служители. www.abb.com   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Печат
   • Ел.поща

  Свържете се с нас

  seitp202 27419d6ae7c44833c12582b90020d8a7